Bærekraft

Ikke bare et merke

Å tenke miljøvennlig og bærekraftig er en veldig sentral del av vårt DNA. Slik har det vært helt siden vi åpnet vår første økologiske kantine tidlig på 90-tallet – lenge før økologi var noe som ellers var et stort fokus i samfunnet.

Derfor er økologi også mye mer enn bare et merke for oss. Det handler om å ta ansvar – ansvar for både natur og mennesker.

Derfor sørger vi for å kunne følge produktene hele veien. Derfor vil vi sørge for at kaffen handles rettferdig og til en rettferdig pris for bonden. Og derfor er økologi for oss mer enn bare å kjøpe oss inn i god samvittighet. Bærekraft er noe vi brenner for hver eneste dag og i alle deler av virksomheten vår. Noe vi alle puster og lever for.

For oss er bærekraft å fokusere på ansvar på alle nivåer – fra bonde til forbruker. Vi tar ansvar for både planeten vår og for menneskene som jobber hardt for å produsere produktene vi lever og ånder for. For oss er det naturlig å ha et helhetlig syn på en bærekraftig verden, hvor alt henger sammen. Og det er en tilnærming som får oss til å tenke bærekraft og ansvarlig på alle nivåer – fra å betale bøndene en rettferdig pris, til å prøve å inkludere folk som ellers står langt fra arbeidsmarkedet, i vårt brenneri og kafé i Aarhus.

Vi tenker på hele verdikjeden

Når vi kjøper kaffe fokuserer vi på alle ledd i verdikjeden. Vi ønsker å betale en rettferdig pris og vise respekt til alle de som er involvert i å produsere vårt viktigste råstoff. Slik tenker dessverre ikke alle i kaffeverdenen. Dessverre er mange av kaffebøndene underbetalt og får ikke en rettferdig pris for kaffen de lever av å dyrke og behandle.

Gjennom våre importører betaler vi alltid bøndene en pris som er over normal markedspris for kaffe. Markedsprisen reflekterer ikke kostnadene bøndene pådrar seg for å produsere kaffen. I stedet bestemmes det av tilbud og etterspørsel – og ofte må bøndene selge kaffen med tap og leve i ekstrem fattigdom.

Vår pris for kaffebøndene er ikke bestemt av en markedspris fastsatt av den internasjonale kaffebørsen. Prisen vår bestemmes i stedet av kvaliteten bøndene leverer og av deres utgifter. Derfor betaler vi en pris som skapes gjennom en forhandling med bøndene selv, slik at alle kan bli fornøyde. Det betyr at vi får kaffe av høy kvalitet, og at bøndene til gjengjeld får en betaling slik at de både kan leve og samtidig sikre kvalitet i fremtiden.

Vi tenker på hele verdikjeden

Når vi kjøper kaffe fokuserer vi på alle ledd i verdikjeden. Vi ønsker å betale en rettferdig pris og vise respekt til alle de som er involvert i å produsere vårt viktigste råstoff. Slik tenker dessverre ikke alle i kaffeverdenen. Dessverre er mange av kaffebøndene underbetalt og får ikke en rettferdig pris for kaffen de lever av å dyrke og behandle.

Gjennom våre importører betaler vi alltid bøndene en pris som er over normal markedspris for kaffe. Markedsprisen reflekterer ikke kostnadene bøndene pådrar seg for å produsere kaffen. I stedet bestemmes det av tilbud og etterspørsel – og ofte må bøndene selge kaffen med tap og leve i ekstrem fattigdom.

Vår pris for kaffebøndene er ikke bestemt av en markedspris fastsatt av den internasjonale kaffebørsen. Prisen vår bestemmes i stedet av kvaliteten bøndene leverer og av deres utgifter. Derfor betaler vi en pris som skapes gjennom en forhandling med bøndene selv, slik at alle kan bli fornøyde. Det betyr at vi får kaffe av høy kvalitet, og at bøndene til gjengjeld får en betaling slik at de både kan leve og samtidig sikre kvalitet i fremtiden.

Sertifiseringer

Når det kommer til kaffe, er det mange forskjellige sertifiseringer. Hos Europa Kaffe & Te har vi valgt å fokusere på økologi. Vårt fokus er å sikre bærekraftig kaffeproduksjon og at bøndene får en rettferdig pris for kaffen som gjenspeiler kvaliteten. Derfor samarbeider vi med produsenter som fokuserer på både kvalitet og bærekraft.

Økologi

Økologisk merke viser at kaffen er produsert av en økologisk sertifisert produsent. Dermed kan vi sørge for at kaffen produseres med respekt for naturen og uten giftige sprøytemidler. På denne måten bidrar vi til å opprettholde en kaffeproduksjon som ikke forurenser jorda og miljøet rundt.

Ved å kjøpe økologisk produsert kaffe fokuserer vi på en mer bærekraftig verden. Og fordi kaffen er sertifisert økologisk, kan du forvente at en rekke krav oppfylles. Økologiske kaffeprodusenter sjekkes for å se om produksjonen av kaffen lever opp til helt spesifikke standarder. Dette er vår måte å sikre en litt mer bærekraftig kaffeverden.

God kvalitet lønner seg

Fokus på spesialkaffe av god kvalitet lønner seg – også fra et bærekraftig perspektiv.

For å produsere kaffe av ekstra høy kvalitet er det nødvendig å gjøre det i harmoni med naturen. Ellers kan kvaliteten aldri bli så høy som vi ønsker.

Når det gjelder det meste av forbrukskaffen, dyrkes den ofte i store plantasjer med monokultur og med massiv vanning. Det gir stor avling, men ofte dårlig kvalitet.

Men skal kaffen være av høy kvalitet, skjer det best når kaffetrærne vokser i nesten uberørt natur i pakt med skogen rundt. Det gir lavere utbytte, men mye høyere kvalitet. Samtidig kan kaffedyrking i selve skogen, hvor man ikke hogger ned annen beplantning, ofte være en fordel for naturmangfoldet – blant annet fordi man må plante såkalte skyggetrær som gjør skogen mer allsidig.

En annen bærekraftig fordel med å drikke kvalitetskaffe er mindre avfall blant sluttbrukere. God kaffe smaker også godt når den avkjøles, og derfor er det mindre sannsynlig at du heller en kopp i vasken. Samtidig viser erfaring også at vi drikker færre kopper kaffe når kvaliteten er høy. Den gode, komplekse smaken gjør deg rett og slett mer fornøyd.

God kvalitet lønner seg

Fokus på spesialkaffe av god kvalitet lønner seg – også fra et bærekraftig perspektiv.

For å produsere kaffe av ekstra høy kvalitet er det nødvendig å gjøre det i harmoni med naturen. Ellers kan kvaliteten aldri bli så høy som vi ønsker.

Når det gjelder det meste av forbrukskaffen, dyrkes den ofte i store plantasjer med monokultur og med massiv vanning. Det gir stor avling, men ofte dårlig kvalitet.

Men skal kaffen være av høy kvalitet, skjer det best når kaffetrærne vokser i nesten uberørt natur i pakt med skogen rundt. Det gir lavere utbytte, men mye høyere kvalitet. Samtidig kan kaffedyrking i selve skogen, hvor man ikke hogger ned annen beplantning, ofte være en fordel for naturmangfoldet – blant annet fordi man må plante såkalte skyggetrær som gjør skogen mer allsidig.

En annen bærekraftig fordel med å drikke kvalitetskaffe er mindre avfall blant sluttbrukere. God kaffe smaker også godt når den avkjøles, og derfor er det mindre sannsynlig at du heller en kopp i vasken. Samtidig viser erfaring også at vi drikker færre kopper kaffe når kvaliteten er høy. Den gode, komplekse smaken gjør deg rett og slett mer fornøyd.

La oss snakke sammen og skreddersy en løsning for deg

For at vi skal sette sammen den perfekte kaffeløsningen for deg vil vi gjerne ta en uforpliktende samtale med deg

"(Fylles ut)" obligatorisk felt

Les og godta personvernreglene(Fylles ut)